RSS-feed

2011-01-20

And so it begins!

Nu drar andra halvan av säsongen igång på riktigt. I morgon sätter jag mig på planet mot Österrike och Dolomitenlauf med Team Exspirit. Enligt uppgift kommer alla åkare till start, utom Mathias Fredriksson som har blivit blixtinkallad till världscupen i Otepää. För mig blir det första riktiga långloppet utanför Sverige, spännande!
Efter Dolomitenlauf bär det av till Otepää för JVM/U23 med det svenska gänget och sen direkt till Sundsvall och SM med Sollefteå. Hoppas hinna med några uppdateringar längs vägen för nu kör vi!
SM-Sundsvall

Levande organism 2...?

Levande organism...?

2011-01-19

Scancup i Värmland

Fredric U åkte 100 mil på 24h till följd av feber första natten i Torsby. Här vid säsongspremiären i Bruksvallarna.
För en dryg vecka sen avgjordes två deltävlingar i Scancupen i Torsby och enda tävlande för Sollefteå blev Fredrik B. Britta åkte Tour de Ski, Robin återhämtade sig från en förkylning och Fredric U blev febersjuk dagen innan tävling.
Men Torsby bjöd på riktigt fina tävlingar med utslagsgivande banor och starka startfält. Nästan 200 starter i H21 båda dagarna. Scancupen är ett viktigt steg för våra seniorer strax utanför landslaget där konkurrensen blir mycket hårdare i jämförelse med en vanlig Sverigecup. Nästa tävling med Sollefteå blir SM-veckan i Sundsvall i början av februari.

2011-01-17

Strukturtest

Strukturtest Whistler Olympic Park vintern 2008/09
Den här vintern har jag förmånen att resa runt med en egen testserie för slipstrukturer. Serien är på 9 matchade par med olika strukturer anpassade för Europa. På en tävlingsplats är det ofta fullt upp med tester av tävlingslösningar, dvs race skidor, tävlingsvallningar och handstrukturer. Slipstrukturer är inget som går att ändra kvällen innan en tävling om man inte har en maskin med sig och nedprioriteras oftast i testandet. 

Men slipstrukturen är viktig och utan en testserie är det svårt att säga om det var strukturen eller något annat som gjorde att skidan gick bra i en tävling. Kanske var det vallningen som gjorde att det ena tävlingsparet gick bättre än det andra. Eller den ena skidan kanske helt enkelt är en bättre skida och skulle ha gått bättre än det andra paret oavsett struktur. Men att testa slipstrukturer från en matchad testserie ger väldigt mycket information för framtiden. Det går att testa små variationer i strukturerna och man eliminerar felkällor som olika vallor och konstruktioner av skidorna.

Än så länge har jag hunnit testa slipstrukturer i Bruksvallarna, Östersund och Torsby och resultatet är intressant. Den rekordkalla vintern har haft ett stadigt grepp om snön där kristallerna är väldigt fina och omformas långsamt. Med så mycket kyla i marken värms snön sakta, även om det blir varmt i luften. Det betyder att finare strukturer har gått klart bättre än normalt även i varmare förhållanden. Trots att det bara har varit några få minusgrader har universalstrukturer gått kärvt och kallare strukturer klart bättre. Intressant är också att en ny struktur har vunnit samtliga test. Jag tror dock att universalstrukturer kommer gå allt bättre eftersom solen värmer och snön omvandlas.

2011-01-16

Test av race skidor

 Skidtest i Bruksvallarna
Efter nyår var det dags för skidtest igen och för en gångs skull mina skidor. Tyvärr hade jag inte möjlighet att ha samma slip på samtliga skidor men det blev ett bra test ändå. Resultatet överstämde i stor del till tankarna jag hade innan men lite nytt blev det och tids nog är det dags att slussa ut en del av materialet.

Back on track...

 Snart back on track... Uppdateringar är på g!