OS 1994 i Lillehammer bjöd på två veckor med strålande solsken och kallgrader. Men vid de nästkommande Olympiska spelen i Nagano, Salt Lake City och Torino har minst en distans avgjorts i svåra vallningsförhållanden. OS i Vancouver blir inget undantag med det speciella väderklimat som råder mellan Rocky Mountains och Stilla Havet. I samarbete med Zach Caldwell startade USAs längdlandslag ett testprojekt för att kunna erbjuda sina aktiva bästa möjliga förutsättningar under tävlingarna. Målsättningen är att optimera strukturer, appliceringsmetoder och ruggskidor. Zach har haft en egen slipmaskin sen 2002, är tränare åt Kris Freeman och har sen vintern 2007/2008 spenderat åtskilliga timmar på de kommande Olympiska banorna i Callaghan Valley. Förra vintern och i år har jag själv haft möjligheten att vara delaktig i testprojektet och med drygt 30 dagar kvar till invigningen höjs pulsen lite extra.
Vi har under de två senaste säsongerna även haft ett samarbete med Fischer där vi testar deras "race room" strukturer och prototyper av olika ruggbelag. Det är alltid spännande med tester av produkter som är ovanliga, även på världscup.
För tillfället öser regnet ner i de alpina OS backarna i Whistler och på längdskidstadion. Cypress som ligger precis i utkanten av Vancouver och som ska genomföra tävlingarna i freestyle och puckelpist har fått stänga på grund av regnet.
Kallare luft är på väg in mot slutet av veckan och förhoppningsvis får vi även se solen innan januari är slut.
Test av ruggbelag, februari 2009
Zach när han trivs som bäst
Skidtest åt Fischer under skidskyttevärldscupen i Callaghan Valley, mars 2009
Längdskidstadion i Whistler Olympic Park
Till slut kom den efterlängtade uppdateringen!
SvaraRaderaEn liten fråga, vilka specifika strukturer har ni fått fram som fungerar bäst? Special slipar på Zachs maskin eller någon av Fischers race-slipar? Har Fischer ett stort utbud på race-slipar som sedan eventuellt kommer ut till publik användning?
Bättre sent än aldrig.
SvaraRaderaDet är lite olika beroende på före. Fischers och Zachs strukturer är också på olika testserier.
Det här året har vi 14 olika strukturer från Fischer, en del hade vi även förra året och några är nya. De har fler strukturer som används i Europa som vi inte har här.
De strukturer som kommer på skidorna i butik är varianter av race-strukturerna men de är gjorda på automatiserade maskiner och inte för hand.
Hej Erik, kan du förklara lite hur olika längd och utformning av skidornas tryckytor påverkar på glidet beroende på föret?
SvaraRaderaHej Erik!
SvaraRaderaEn följdfråga på föregående talare. Kyler ni ner skidorna innan ni spanntestar & läser av tryckpunkter?
Undrar då jag upptäckt att flera av mina klassiska par ändrar sig åtminstone i separationen av spetsarna. Inomhus glappar sällan kallskidorna men om man klämmer ihop skidorna efter ett genomfört träningspass särar sig spetsarna rejält.
Hej,
SvaraRaderaLängden på skidorna är inget jag bryr mig speciellt mycket om. Är det en herrsenior så åker han på 192 skate och 207 eller 202 klassiskt.
Tryckfördelningen är en del i hur fort skidan går på snön och är viktigare i skate än klassiskt. Generellt vill jag ha en mer utspridd tryckfördelning i finare snö och kallare temperaturer. Mer koncentrerad tryckfördelning passar bättre i grövre och omformad snö. Men sen ska tryckfördelningen kombineras med en spannkonstruktion, materialuppbyggnad osv.
Hej,
SvaraRaderaVet att svenska landslaget i vart fall tidigare hade skidorna i ett frysskåp innan de mätte men jag gör det inte. Arbetar mer och mer bara med händerna och även om, som du säger, t.ex delningen på spetsarna ändras beroende på kyla har jag inte stött på några problem. Som i det mesta vi gör gäller det att hitta ett system som fungerar i verkligheten. När jag mäter på spannprovaren är det en noggrannhet på 0.01 mm, sen om det verkliga värdet är 0.47 mm eller 0.67 mm är mindre relevant så länge jag vet vad 0.47 mm ger för egenskaper i verkligheten.
Hej Erik, roligt att titta in på din sida. Febril aktivitet kan jag se. Verkar roligt med både prover och fritid. Kommer att vara roligt att träffas senare för att snacka "landvinningar" All lycka när tävlingarna kommer.
SvaraRaderaMVH
Mikael Bäckström
Hej Micke,
SvaraRaderaJa nu börjar det dra ihop sig på riktigt, snart bara 20 dagar kvar till invigningen! Kommer till Sverige i vår eller efter sommaren så då får vi ta ett uppdateringsmöte!
Mvh Erik