Vinterns skidor från Madshus är mer än bara design och bjuder på en del nyheter. Gemensamt för samtliga skidor är ändringar i skumkärnan. Referensvärdena för tillverkningen hos underleverantörerna har förfinats och kvalitén blir jämnare. Jag trodde först det var ett nytt material vid jämförelse av den nya och den gamla. Än så länge har jag bara vallat några enstaka par och det är för tidigt att säga om problemet med värmekänsligheten är helt åtgärdat, men det är definitivt mycket bättre.
Madshusfabriken i Biri utanför Lillehammer, Norge - sommaren 2010.
I skate har Madshus tre olika modeller 116, 118 och 119. 3D konstruktionen går nu längs hela skidan, från mitten ut till både spetsen och nederdelen. Vridstyvheten ökas och man har kunnat ta bort ett carbonlager i både 118 och 119 för att minska spänningarna i skidan.
116R, är samma R-modell som funnits med ett tag fast nu med nya 3D konstruktionen. Skidan har midja, ett högt vilospann och ett mjukt slutspann. Alltså en väldigt aktiv skida med extra bra kantgrepp. Även om den benämns som "regular" är det den sista skidan jag skulle skaffa hos Madshus. 118 och 119 är mer intressant för mig.
118HP, en uppdatering från tidigare HP modeller med nya 3D konstruktionen och en ny uppläggning av skidan. En rak skida med lite lägre vilospann och hårdare slutspann än 116. Fortfarande en aktiv skida och den mest universalanvända hos Madshus idag. Glöm statisk åkning, tänk Björndalen istället för Södergren och du kommer få mycket tillbaka av den här modellen. För er som minns uppståndelsen med Ronny Hafsås nya skidor när han vann världscuppremiären i Beito förra vintern var det den här modellen han åkte på.
119SC, en skida som för första gången kommer till butik men som har testats flitigt av Madshus de senaste åren. 119 är en lägre skida med hårdare slutspann och påminner om en Fischer 610. 119 är i första hand tänkt som en våtföresskida och många av paren jag sett har våtföreskaraktär. De kommer även med ett nytt plus belag men det är en intressant skida också för universalförhållanden, om tryckfördelningen är rätt.
Det jag gillar absolut bäst med Madshus skate är deras direkta respons och belöning för aktiv skidåkning. Det kanske inte är den skida som känns glattast under foten men en skida som skapar fart så länge du inte står statiskt på den. I jämförelse med en Fischer 610 som går stadigt med hela skidan mot snön vill Madshusskidan snabbare komma till kant för att skapa fart.I klassiskt ser det mesta ut som tidigare. Madshus har karaktäristiskt ett lite längre spann än de andra märkena och istället för att bygga skidorna i olika formar görs inställningarna och ändringarna i samma form. En ny klassisk skida är på väg ut och som jag gillade skarpt under sommarens tester i Sognefjell.
Skidtest i Sognefjell, sommaren 2010.
Madshus racing team använder Sognefjell flitigt för tester under försommaren.
Intressant läsning om Madshus. Hur verkar skidorna i år? Några intressanta nyheter på World Cup sidan?
SvaraRaderaBortsett från värmekänsligheten har jag alltid tyckt om Madshus. Det här året är inget undantag. Skate är absolut det bästa de har gjort hittills och även klassiska är riktigt bra. Madshus är vad jag vet det märke som skiljer minst mellan butik och World Cup. I somras var det inga fler nyheter än det som finns i butik idag. Sen kommer det alltid små justeringar och nya idéer som först når Racing teamet, sen WC åkarna och sen förhoppningsvis även butik om allt går som det ska.
SvaraRaderaBra blogg!
SvaraRaderaSkriv gära lite mer också om Madhus klassiska skidor.
Den nya klassiska skidan som du testade under sommaren kommer den att finnas i butik i höst/vinter (namn/nummer)?
Hur ser framtiden ut för dig själv, kommer du tillbaks hit till Östersund i höst...
Madshus vet vad de gör i klassiskt. Känns som om de har hittat vart de vill ligga i utformning av skidor och resultatet är bra!
SvaraRaderaOm den nya skidan vet jag inte så mycket mer än det jag har skrivit. Antar att Madshus väljer när de vill släppa skidan. Givetvis går den under ett arbetsnamn men det är inget jag kan säga än så länge.
Jag kommer till Östersund i slutet av oktober igen och då blir det Sverige för hela slanten.
Tommy,
SvaraRaderaJag har några par av den nya klassiska skidan här. Skicka ett mail om du är intresserad.
addtheinches at hotmail.com
Hej, Erik!
SvaraRaderaSlipar man ett par ruggade skidor eller hur hanterar man strukturen på dem?
Mvh
Per
Absolut, de slipas som ett par vanliga skidor. Det går även att slipa crown skidor även om det är lite bökigt.
SvaraRaderaMvh Erik