Fischer brukar tillverka bra skidor och den här vintern är inget undantag. Men innan vi går in på närmare detaljer är en sak viktig att poängtera. 100 stolar från Ikea med samma namn är bra exakt lika, samma med 100 iPhone från Apple och 100 skaljackor från Peak. 100 skidor med samma betäckning är inte lika. Faktorer som klimat i fabriken, kvalité på råvarumaterial och inställningar i maskinerna gör att skidorna blir olika. Ibland passar de t.ex bättre för kalla vinterförhållanden, ibland bättre för täckt klister och ibland för en ren vårsnövallning. Det här görs medvetet och trixet är att kunna avgöra när en skida kommer gå bäst eller om den helt enkelt är allmänt dålig. Först absolut kvalité, sen anpassning till förhållanden och givetvis gäller det här samtliga märken.
Till vintern 2010/11 händer i princip inget nytt alls ifrån Fischer. Samtliga carbonlite skate skidor kommer med hål i spetsen och en ny design släpps på världscup senare under vintern.
Belagen är samma som tidigare 28 - plus, eller universal som jag vill kalla det och A5 - cold. Två beprövade belag som har funnits med länge och inget jag lägger någon större vikt vid. Är skidan bra så är skidan bra, oavsett belag.
Belagen är samma som tidigare 28 - plus, eller universal som jag vill kalla det och A5 - cold. Två beprövade belag som har funnits med länge och inget jag lägger någon större vikt vid. Är skidan bra så är skidan bra, oavsett belag.
Som kärnmaterial har Fischer Aircore och Carbonlite. Carbonlite är lite lättare och har även carbon i spetsen och nederdelen av skidan.
För klassiskt är det två konstruktioner som gäller, 812 och 902. 812 är den vanliga klassiska konstruktionen med en liten öppen vallaficka framför foten. 902 har höjdpunkten av spannet lite längre in mot foten och ofta split i spetsen. Generellt är 812 mest universal och 902 mer för klister, men det är långt ifrån en regel. Det går att hitta 812 med split som är perfekta för klister och en 902 med höjdpunkten på rätt ställe som blir en underbar burkvallaskida eller täckt klisterskida i hårda spår.
812 finns med både 28 och A5 belag samt både med aircore och carbonlite kärna. När carbonlitekärnan används stämplas skidorna 81 istället för 812. 902 finns numera bara tillgänglig med carbonlite kärna och 28 belag och stämplas därför 90/28. Fischers ruggskidor kommer helt utan stämpling.
Fischer klassiskt 2010/11, klicka för större upplösning.
Carbonlite classic plus 81/28
Carbonlite classic cold 81/A5
Carbonlite S-track 90/28
RCS classic plus 812/28
RCS clascci cold 812/A5
Zero
Carbonlite classic plus 81/28
Carbonlite classic cold 81/A5
Carbonlite S-track 90/28
RCS classic plus 812/28
RCS clascci cold 812/A5
Zero
I skate görs alla carbonlite skidor numera med hål i spetsen. Kunderna verkar ha insett att hålet inte är något problem och mest en fördel. Till vintern ställer Fischer upp med tre varianter för skate.
RCS skating. Modellen som har varit med länge och byggs i 610 formen med aircore kärna. Stämplas 610/28 eller 610/A5 beroende på belag. Min personliga favoritkonstruktion.
Carbonlite skating har nu funnits i några år och byggs i 115 formen med både 28 och A5 belag. Höjdpunkten på spannet ligger lite längre fram än hos 610 och generellt är 115 en mer aktiva skida än 610. Stämplades tidigare 61 men har alltid byggts i 115 formen och inte att förväxla med 610.
Skating S-track är en skida byggd i 610 formen men med carbonlite kärna. Det skulle kunna vara en fantastisk universalskida men oftast görs lamineringarna och uppbyggnaden av skidan mer efter våtföreskaraktär. 611 finns bara med 28 belag. Bilden ovanför är från förra året och har därför inget hål i spetsen.
Hej! Intressant läsning. Har några nya carbon light skate som har beteckningen A5/1Q och 28/1Q vad betyder det? Mvh
SvaraRaderaSom ett uppslagsverk! Passade mig perfekt! Jag ska försöka kränga Fischer skidor på skidmässa nästa vecka o nu finns det ju en hel del o snacka om. Gött!!
SvaraRaderaAndy
Anonym:
SvaraRadera1Q är raceproducerade skidor. Tillverkas i 610 formen, är osäker om det är aircore eller carbonlite kärna men de byggs oftast som en universalskida. Har en skida som jag tänkte såga isär nästa vecka.
Andy:
Det där borde absolut vara minimumkunskap om du ska sälja skidor. Rekommenderar att du tittar lite på skidorna innan så du identifierar skillnaderna och olika karaktärer. Använd händerna, ögonen och en spannprovare om du har möjlighet.
Jag kommer förhoppningsvis få hjälp av en riktig säljare från Fischer så jag hoppas att han har stenkoll.
SvaraRaderaAndy
Det borde han ha då.
SvaraRaderaKör hårt.
Det går rykten om att Fischer skippar skate hole från och med nästa år. Hålet blev kortvarigt. True or false?
SvaraRaderaInget jag har hört något om men jag skulle bli förvånad om det försvinner. Till i år kommer samtliga carbonlite skate med hål och jag har inte sett en endaste bruten spets. Möjligen att 115 skidan försvinner men det är bara ren spekulation.
SvaraRaderaDu nämner om spannets höjdpunkt, hur borde spannet se ut för klister respektive burkvalla i avseende av spannets höjdpunkt enligt din mening. Finns det några tumregler du kan dela med dig angående spannets form för olika förhållanden (höjdunkt, slutspann, längd, form osv...) Vid val av skidor, hur stor vikt lägger du på glidytornas tryckzoner eller utgår du mera från spannet? Hur borde tryckzonerna i så fall bete sig för olika förhållanden?
SvaraRaderaHej Erik!
SvaraRaderaVet du hur det kommer sig att serienumrena är uppbygda på olika sätt på olika par. Jag tänker på att de ibland består av 8 siffror ett mellanslag och därefter FA-värdet (t.ex. 09018231 050) medan på andra par 11 siffror i följd (t.ex. 09424109424) utan FA-värde? Görs de på olika avdelningar?
Se exempel:
http://picasaweb.google.com/enilsson85.album/AddTheInches?feat=flashalbum#5391928802439953250
Kan man utläsa ngt mer ur 09424109424 än att de är tillverkade vecka 24, 2009?
Tack för intressant läsning!
/ Stefan
Anonym:
SvaraRaderaHöjdpunkten av spannet är intressant. Men istället för att fokusera på höjdpunktens placering i förhållande till kallvalla/klister måste du börja med att se sambandet höjdpunkt/utformning av spannet. Om du har ett spann som stänger plant kan du ha höjdpunkten längre fram och fortfarande trycka ner skidan. Om höjdpunkten är längre in kan du ha en ett "aggressivare" spann som inte stänger lika plant. Sen gäller det för dig att klura ut vad du gillar bäst i olika förhållanden. Generellt gillar jag plant stängande skidor för kallföre och lite aggressivare spann med höjdpunkten längre in för klister, men det är inte en regel. Tryckzonerna är viktiga men hänger ihop med spannets utformning. På samma sätt som det är helheten av skidans alla egenskaper som avgör om den kommer att vara bra eller inte. Har vi en perfekt höjdpunkt på spannet finns det fortfarande mycket som kan gå fel. Mitt bästa råd är att titta på klisterskidor som går bra, vad utmärker de här paren? Titta på kallföresskidor som går bra, osv. Att arbeta med materialen är det mest utbildande vi kan göra.
Stefan:
Jag har inget bra svar, ibland är det tre siffror efter datumdateringen och ibland fler, vet inte varför.
Har ett par 902 carbonlite med belagstämpling 5. Vad är det för belag?
SvaraRaderaEtt universalbelag som Fischer använder lite då och då men som inte kommer på skidor i butik.
SvaraRadera