Rätt valla är viktigt, men långt ifrån allt.
Snabba skidor är mycket mer än den för dagen rätta vallan. Det gäller att se hela isberget där paraffin, pulver och toppningar bara är den översta delen.
Bra grundmaterial: åker du på en skida som inte passar dig, om spannet är fel eller om skidan är direkt dålig så är loppet redan kört. Oavsett struktur, sickling eller valla går det inte att göra underverk på ett dåligt grundmaterial. Punkt.
Rätt grundmaterial på rätt dag: olika förhållanden kräver olika typer av skidor. Världens snabbaste burkskida kommer vara dålig i klister och tvärt om. Skaffa alltid en universal burkskida som första par, men en klisterskida eller en högre universalskida som komplement kan vara en än bättre investering.
Bra finish på strukturen: samma inställningar på en stenslipningsmaskin ger aldrig exakt samma resultat på skidan. Stenslipning är ett hantverk där finishen och kvalitén på strukturen är viktig för att skidorna ska gå snabbt. Ett arbete med låg kvalité förstör även det bästa av grundmaterial.
Rätt slip på rätt dag: -12 och finkorning torr snö eller +2 och omformad fuktig snö kräver olika strukturer. Det finns inte en struktur som går bäst jämt.
När vi har alla stora pusselbitar på plats; bra skidor anpassade för rätt förhållanden och med en struktur lagd med högklassigt arbete kan vi börja fundera över vallavalet. De stora pusselbitarna måste avverkas innan det är dags för tävling och dagen innan är det bara vallan och handstrukturer vi kan påverka.
Under Vasaloppshelgen testade vi massvis med paraffiner, pulver och fästvallor. Valet blev helt rätt och åkarna med rätt skidor och rätt struktur hade riktigt snabba skidor hela vägen till Mora. Men fel struktur, gammal struktur eller ett skidpar som inte håller högsta kvalité förstör även den bästa vallningen.
De senaste dagarna i Bruksvallarna har skidorna gått riktigt bra så några pusselbitar måste ligga rätt.
Mars i Bruksvallarna. Två månader kvar av skidsäsongen.
Bra info Erik. Som du säger är det ju halvt omöjligt att gå in i en sportaffär och hitta en riktigt bra skida, i alla fall vad du kallar en bra skida. Sedan ska hitta en struktur som passar just den skidan… Tur att man är motionär! ;-)
SvaraRaderaOm man frågar vad ni vallade med för vallor på Vasaloppet eller är det hemligt? Skulle vara skoj att hör vad ni valde tillslut, både glid och fäste.
Visst är det ovanligt att du hittar en skida i butik som står sig bra på en världscup. Men det skulle gå att få mycket bättre skidor även i butik om personalen kunde lite mer än vad den gör idag. Vilka skidor som passar bäst till vilken åkare, hur skidorna måste vallas beroende på hur spannet ser ut osv.
SvaraRaderaExakt vad vi vallade med är lite hemligt men det var inga konstigheter den här gången. Alla vallor går att köpa i en svensk butik. Men märkena kan du få utan inbördes ordning. Glid: Start, Star och Swix. Fäste: Star, Rode och Toko.
Hej Erik!
SvaraRaderaAnvänder du grafit när du vallar? Lägger ni det varje gång eller bara ibland? Har du något bra tips på hur man mättar ett par skidor för att få ut maximalt av dem?
Jag använder grafit men långt ifrån alltid. Mest beroende på hur skidorna mår eller om det är speciella förhållanden. Tex väldigt kallt eller smutsigt.
SvaraRaderaVärm in gult några gånger, en gång grönt, värm in gult några gånger igen. Ett lager grafit, ett lager grönt och sen något valla att åka på. Då ska skidorna må klart bättre än tidigare. Det är något du kan upprepa under säsongen också om skidorna tappar lyster eller glid fort.