Som vanligt vill kvällspressen sälja lösnummer där de mer än gärna skapar en brasa och lite fyrverkerier med en gnista. Ovanstående artikel publicerades för några dagar sen och urklippet är lånat från deras hemsida. Seriös artikel eller inte, så passar det bra att kommentera väder, förutsättningar och vad som komma skall längre fram i februari.
Whistler och Callaghan Valley ligger på Kanadas västsida och påverkas av vädersystem från både Stilla Havet och Rocky Mountains. Kontrasten med havet och höga bergstoppar skapar ett speciellt klimat där varje liten dal nästan har sitt eget vädersystem. Kortfattat så kan alla typer av väder komma och gå inom några minuter, snö, regn och sol, även i februari. Till skillnad från Boulder, CO som har 300 soldagar om året, så får Whistler ofta mycket snö eller regn. Fram till slutet av februari var förra säsongen den sämsta snövintern på 35 år för Whistler Blackcomb, ändå var det stadigt 100 cm snö på OS-banorna. Den senaste månaden var den snöigaste november någonsin och det har redan fallit över 700 cm snö på Whistler Mountain. Alpinåkarna jublar med puder till midjan och en packad snöbas på 225 cm. Siffror som i Sverige passar bättre i mm är här cm… Frågan är inte om det kommer att snöa eller inte, glöm två solveckor likt Lillehammer -94, frågan är hur mycket.
Längdåkarna har en tävling med individuell start, skidskyttarna två. Annars startar de tävlande tillsammans. Chansen är stor att snön faller men och säga att det kommer bli orättvisa tävlingar är en överdrift, speciellt när åkarna oftast tävlar man mot man och kvinna mot kvinna. Visst finns chansen att det kan bli en repris på herrarnas 15 km lopp från VM i Sapporo -07, något som skulle vara trist. Men viktigast av allt är att vara redo när det verkligen gäller och att ha specifika lösningar. Då spelar det ingen roll vad som fungerade i Liberec, Beitostölen, Davos eller Rogla.
Det här är dock ingen nyhet, Whistlerområdet har alltid varit känt för sina snöfall och det blev klart att OS skulle genomföras här 2003 (??). Whistler Olympic Park är en helt ny anläggning som nu är inne på sin tredje säsong, ändå har landslagen lyst med sin frånvaro. Sverige var här en kort sväng i februari förra året och norska Olympia toppen i några veckor. Även Kanada, Finland och Tyskland har varit här men landslagen har oftast synts till i slutet av säsongen när världscupen är klar. Men att någon dag i mars eller april ska vara lik en dag i februari är ett önsketänkande som inte finns.
Visst kan det bli väntetider med transporter men en ny motorväg gör bilåkningen till en dröm i jämförelse med serpentinvägar i alperna. Dessutom kommer vägen endast tillåta begränsad framkomlighet för boende i området. De tävlande slussas med bussar mellan OS-byn och tävlingsarenan och bil kommer endast servicefolk och några till att få åka.
Vinter-OS i Whistler kommer bli en stor utmaning med väder som sällan finns i Europa. Som tur är ställs längdåknings- och skidskyttetävlingar sällan in på grund av för mycket snö, värre är det för de alpina åkarna…