RSS-feed

2009-11-17

Konstruktioner: Fischer klassiskt 2009/10


Säsongen 2009/10 har Fischer sex olika klassiska modeller tillgängliga i butik. Alla modeller är kombinationer av några huvudkomponenter.

Belag
- 28 (plus)
- A5 (cold)

Kärnmaterial
- Air Core, (papp täckt med klister som formar ett cellnätverk) i mitten och med trä i sidorna.
- Carbonlite,  bestående av Air Core i mitten och Nomex i sidorna, samt att spetsarna och nederdelarna av skidorna är gjorda i karbon.

Konstruktioner
- 812, den vanligaste konstruktionen, kom i början av 2000-talet där vallafickan är framskjuten en bit framför foten och där en del av spannet är öppet även vid full tyngd på skidan. 812 är därför en skida som tål några extra lager framför foten utan att försämra glidet. Generellt är spetsarna raka utan split men det går även att hitta 812 med delade spetsar. Mitt första val om jag skulle ha ett par klassiska skidor från Fischer. En universal konstruktion som ofta lämpar sig bäst för vanlig burkvalla.

- 902, har funnits för allmänheten sen 2005 och här är vallafickan inflyttad längre in under foten och skidan har ofta delade spetsar. Är ett bra val som en klisterskida i lös snö men även som "täckt klisterskida" i hårdare omfrusna spår. En mjukare 902 kan också fungera väldigt bra med burkvalla när man vill ha en skida som stänger mera plant än 812.

Modeller - en blandning av belag, kärnmaterial och konstruktioner.
RCS Plus - Air Core, 812 konstruktion och 28 belag, stämplas 812/28
RCS Cold - Air Core, 812 konstruktion och A5 belag, stämplas 812/A5
Carbonlite Plus - Carbonlite, 812 konstruktion och 28 belag, stämplas 81/28
Carbonlite Cold - Carbonlite, 812 konstruktion och A5 belag, stämplas 81/A5
Carbonlite S-track - Carbonlite, 902 konstruktion och 28 belag, stämplas 90/28
Tidigare fanns 902 även med Air Core kärna men togs bort från och med  i år. 
RCS Zero - Air Core, blandning mellan 812 och 902, 28 belag och kommer utan stämpling.

Inom varje konstruktion finns det alltid större eller mindre variationer beroende på i vilken serie skidan är tillverkad och från vilket år. T. ex har 812 haft olika mycket "öppet spann" framför foten från år till år. Även kärnmaterialet påverkar spannet där Carbonlitekärnan gör skidan lite styvare. Inte hårdare slutspann men med lite mer energi i spannet.

11 kommentarer:

  1. Vad menar du med att 902an stänger mer plant än än 812? Har själv 2 par 902 carbonlite från förra året som jag är väldigt nöjd med.

    SvaraRadera
  2. 812 har ofta en öppning framför foten när du belastar skidorna fullt, t.ex 8-10cm bakom balanspunkten, som aldrig stängs. Vid 902 är spannkurvan mer indragen under foten (behöver inte betyda att den är kortare) och stänger mer plant där hela spannet kommer ner tillsammans. Har tyvärr inga bilder men kläm ihop dina 902 över bindningen och jämför med 812.

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret. Skulle vara intressant om du kunde lägga upp ett inlägg om vad man ska tänka på när man monterar bindningar för att få ut mest av skidorna.

    SvaraRadera
  4. Kollade på några av mina gamla carbonlite (både skate och klassiska). De var märkta med 61 respektive 81. Har en siffra ramlat bort eller har du någon annan förklaring.

    SvaraRadera
  5. Vad är då fördelen med att 812 spannet lämnar öppet över ett område vid full belastning?

    SvaraRadera
  6. Karl: Ska göra vad jag kan och skriva ett litet inlägg om det när det finns tid.

    SvaraRadera
  7. Löwet: 81 är bara en klassisk konstruktion, carbonlite version av 812. Ibland kan stämpeln blivit sne så det ser ut som 61 när det ska vara 81.
    Däremot är alla Carbonlite skate för butik fram till den här vintern stämplade 61, något som egentligen är en 115 konstruktion, samma konstruktion som används på årets carbonlite med hål i spetsen men nu stämplade 15.

    SvaraRadera
  8. Karl: För att det gör skidan snabb! Speciellt i burkvallafören. Den delen av fästzonen kommer ändå i kontakt med snön när du åker och kliver upp på skidan eftersom ett skidspår aldrig är helt plant som t.ex en spanntestare är.

    SvaraRadera
  9. Hur utbrett är användandet av värmeskåp?Hade vart kul med ett inlägg kring just värmeskåp.Tack för en intressant blogg!

    SvaraRadera
  10. Anonym: Jag kan göra ett längre inlägg senare men kortfattat så används värmeskåp alla gånger det finns tillgängligt. Dvs alla skidor som slipas under försäsongen går igenom ett värmeskåp i omgångar och sen beroende på tillgänglighet under säsong.

    SvaraRadera
  11. Här finns lite längre svar på era frågor:
    http://addtheinches.blogspot.com/2009/12/fragor-och-svar.html
    mvh Erik

    SvaraRadera