Ibland blir belag grått/vitt efter en tur på snön, speciellt vid tryckzonerna. Men vad beror det egentligen på och vad kan man göra för att förhindra det?
Belag, som ofta även kallas P-Tex, består av High Performance Polyethylene (HPPE), en termoplast som under högt tryck blandas med andra plaster och additiver. Då bildas en matris som i uppförstoring ser ut som ett spindelnät. HPPE är de vita delarna och de svarta delarna är additiver som även kallas amorfa zoner. HPPE kan inte ta upp någon valla utan den valla som absorberas i belaget tas upp i de amorfa zonerna.
28-belag i uppförstoring
När ett belag blir grått kan det bero på några olika anledningar och visa sig olika skepnader:
-Anledning: belaget saknar smörjning (valla) till följd av att skidan bara har vallats med ett hårdare paraffin som inte tränger in lika djupt i belaget som ett mjukt. Delar av HPPE lossnar från belaget och lägger sig på ytan. De syns på belaget då HPPE är vitt men inte i vallan.
Åtgärd: valla några gånger med ett mjukt paraffin eller lägg skidorna i ett värmeskåp och avsluta med ett lager hårt paraffin. Även vallning med graphite kan hjälpa. Bäst är att kontinuerligt blanda lager med mjuka och hårda paraffiner för att skapa en yta som både är mättad och slitstark.
-Anledning: både HPPE och de amorfa zonerna har skadats, vanligast genom överhettning där matrisen smälter ihop. Både HPPE och additiver lägger sig på belaget men bara HPPE syns då aditiverna är svarta. Däremot när skidan sicklas syns additiverna i den vita vallan.
Åtgärd: stenslipning för att skära bort den skadade ytan och få fram fräsch P-Tex.
Det går även att se på en belagsremsa i förstoring om matrisen är sönderbränd eller inte. Det är ett bra hjälpmedel för att veta hur mycket belag som bör tas bort vid stenslipning innan en ny struktur görs.
Belagsremsa från ett vanligt Fischer 28-belag.
Det här är min förklaring till en förhållandevis vanlig fråga. Svaret bygger på egna erfarenheter och är delvis generaliserat då lösningen sällan är svart eller vit. Sen finns det säkert en ännu mer korrekt fysikalisk förklaring till det hela som en universitetsstudent i termoplaster säkert kan redogöra för.
Undersökning av belag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar