RSS-feed

2011-01-17

Strukturtest

Strukturtest Whistler Olympic Park vintern 2008/09
Den här vintern har jag förmånen att resa runt med en egen testserie för slipstrukturer. Serien är på 9 matchade par med olika strukturer anpassade för Europa. På en tävlingsplats är det ofta fullt upp med tester av tävlingslösningar, dvs race skidor, tävlingsvallningar och handstrukturer. Slipstrukturer är inget som går att ändra kvällen innan en tävling om man inte har en maskin med sig och nedprioriteras oftast i testandet. 

Men slipstrukturen är viktig och utan en testserie är det svårt att säga om det var strukturen eller något annat som gjorde att skidan gick bra i en tävling. Kanske var det vallningen som gjorde att det ena tävlingsparet gick bättre än det andra. Eller den ena skidan kanske helt enkelt är en bättre skida och skulle ha gått bättre än det andra paret oavsett struktur. Men att testa slipstrukturer från en matchad testserie ger väldigt mycket information för framtiden. Det går att testa små variationer i strukturerna och man eliminerar felkällor som olika vallor och konstruktioner av skidorna.

Än så länge har jag hunnit testa slipstrukturer i Bruksvallarna, Östersund och Torsby och resultatet är intressant. Den rekordkalla vintern har haft ett stadigt grepp om snön där kristallerna är väldigt fina och omformas långsamt. Med så mycket kyla i marken värms snön sakta, även om det blir varmt i luften. Det betyder att finare strukturer har gått klart bättre än normalt även i varmare förhållanden. Trots att det bara har varit några få minusgrader har universalstrukturer gått kärvt och kallare strukturer klart bättre. Intressant är också att en ny struktur har vunnit samtliga test. Jag tror dock att universalstrukturer kommer gå allt bättre eftersom solen värmer och snön omvandlas.

4 kommentarer:

  1. Hej Erik, undrar vad har siffran någon fysisk betydelse när man pratar om slipning typ; rak 8? Typ djupet på strukturen eller har det något med maskinens inställning att göra?

    SvaraRadera
  2. Det är nog olika beroende på vem som har slipat och hur han väljer att benämna strukturerna. Rak 8 är inget jag känner igen direkt till namnet.

    SvaraRadera
  3. Om man saknar möjlighet att slipa titt som tätt, är det då ett alternativ att rilla, och i så fall vilka rillers rekomenderar du att man bör ha?

    SvaraRadera
  4. Handstrukturer är alltid ett bra alternativ och kan ofta höja. Även på en bra slipsturktur.

    Swix raka rillar är bra som skärande.
    Redcreek som rullande.
    Finite som traktorbox http://www.aceco.com/finiteskitools/
    Även den här från Holmenkoll är bra som rullande: http://www.holmenkol.com/produkte/cross-structure-tool-nordic.html

    När du bor i Sverige är det lättast att börja med redcreek, 0/-10 och rak 1.0 mm är det första jag skulle skaffa.

    SvaraRadera