Dagarna avverkas i högsta möjliga fart i West Yellowstone. Flera tester av slipstrukturer, handstrukturer, paraffin, pulver, toppning och fästvallor har hunnits med. Även en hel del slipningar och ett sprintkval innan vi kan göra bokslut för torsdag den 26e november. Kul med frågorna som kommer in till bloggen! Återkommer med svar och längre uppdateringar från West efter helgen. I morgon är det skatetävlingar, 10km och 15km. Vi är redo!
RSS-feed
2009-11-27
2009-11-23
Kick wax test: Kallblänk och snöblänk
Under förmiddagen genomfördes ett första fästvallatest inför onsdagens sprintkval. West Yellowstone bjöd på en klar morgon med -5 grader och fasta nydragna spår. Det blev fort blankt i spåret när folk började åka (kallblänk) och efter ett tag kom även snöfallet. En konstant ström av åkare gjorde att spåren fortsatte att bli blanka (snöblänk) och många såg ut att ha problem med fästet. Fyra par testskidor vallades upp i olika kombinationer och en hög vallaburkar fick följa med ut på spåret. 2.30h och 14 vallakombinationer senare var jag klar. Vallorna plockades bort en efter en där vinnaren i ett par gick vidare till nästa omgång, om inte båda kändes tillräckligt intressanta för att få fortsätta. Alla vallor hade mer eller mindre fäste, den stora skillnaden var i åkhastighet uppför. Då det fortfarande är flera dagar kvar till tävlingen fick det här räcka som ett första test. De bästa vallorna får följa med ut igen nästa gång samtidigt som jag kompleterar med några till.
Viktigt att komma ihåg är att bara för att det är -5 grader och nysnö så blir inte resultatet det samma varje gång. Snön skiljer från plats till plats och beroende på hur vädret har varit tidigare. Vallor som idag rankades långt ner har vid liknande förhållanden varit med i en tävlingsvallning på annan plats.
Swix VR45
Star Violet
Holmenkol Violet
Utslagna i andra omgången:
ZEMix 50/50 (test valla)
ZEMix M3R (test valla)
Skigo Racing -2/-15
Utslagna i tredje omgången:
Vauhti K12
ZEMix M3RS (test valla)
Återstående med ranking:
1 - Guruwax Violet
2 - ZEMix T30 (test valla)
3 - Rode Super Blue och Weiss (lika fäste och känsla)
morgon i West Yellowstone
snöfall
2009-11-22
West Yellowstone: första uppdateringen
foto: NS
Tiden i Boulder är över för den här gången. Igår rullade en liten lastbil och en stor minibuss fullpackad med en mobil skidverkstad, utrustning till bristningsgränsen och lite annat smått och gått de 12 timmarna till West Yellowstone i Montana. Under den kommande veckan är det West Yellowstone Ski Festival, USAs säsongsöppning med 6000 åkare, ledare och leverantörer på plats. Höjdpunkten är de tre tävlingar, onsdag, fredag och lördag, som ingår i kontinentalcupen och är kvalificerande för OS och världscuplag. Men även demos och föreläsningar från leverantörer och ledare.
För egen del blev det säsongens första tur på snö. Var länge sen det gick ända till 21a november innan skidorna träffade snön men det lär bli skidåkning så det räcker och blir över innan det är barmark igen. All snö är natursnö med en grund som har tinat och frusit två gånger. Senaste dygnet kom det några centimeter nysnö och bjöd oss på mer eller mindre perfekta förhållanden för försäsongsträning. Då vi inte viste hur förhållandena såg ut efter banan plockade vi fram några gamla V9-skidor för att ha något att åka på och de gick riktigt bra! Är egentligen ingen större beundrare av V9 men de har definitivt sina dagar och idag var en.
Annars har hela dagen gått till att bygga upp våran mobila skidverkstad med slipmaskin, vallabänkar, värmeskåp och allat annat som hör till. Bilder kommer senare. I morgon blir det fästvallatest under förmiddagen. Många såg ut att ha problem med fästet idag då spåren blev lite blanka. Återkommer med testrapport, tills vidare två bilder från resan mellan Boulder och West.
2009-11-17
Konstruktioner: Fischer klassiskt 2009/10
Säsongen 2009/10 har Fischer sex olika klassiska modeller tillgängliga i butik. Alla modeller är kombinationer av några huvudkomponenter.
Belag
- 28 (plus)
- A5 (cold)
Kärnmaterial
- Air Core, (papp täckt med klister som formar ett cellnätverk) i mitten och med trä i sidorna.
- Carbonlite, bestående av Air Core i mitten och Nomex i sidorna, samt att spetsarna och nederdelarna av skidorna är gjorda i karbon.
Konstruktioner
- 812, den vanligaste konstruktionen, kom i början av 2000-talet där vallafickan är framskjuten en bit framför foten och där en del av spannet är öppet även vid full tyngd på skidan. 812 är därför en skida som tål några extra lager framför foten utan att försämra glidet. Generellt är spetsarna raka utan split men det går även att hitta 812 med delade spetsar. Mitt första val om jag skulle ha ett par klassiska skidor från Fischer. En universal konstruktion som ofta lämpar sig bäst för vanlig burkvalla.
- 902, har funnits för allmänheten sen 2005 och här är vallafickan inflyttad längre in under foten och skidan har ofta delade spetsar. Är ett bra val som en klisterskida i lös snö men även som "täckt klisterskida" i hårdare omfrusna spår. En mjukare 902 kan också fungera väldigt bra med burkvalla när man vill ha en skida som stänger mera plant än 812.
Modeller - en blandning av belag, kärnmaterial och konstruktioner.
RCS Plus - Air Core, 812 konstruktion och 28 belag, stämplas 812/28
RCS Cold - Air Core, 812 konstruktion och A5 belag, stämplas 812/A5
Carbonlite Plus - Carbonlite, 812 konstruktion och 28 belag, stämplas 81/28
Carbonlite Cold - Carbonlite, 812 konstruktion och A5 belag, stämplas 81/A5
Carbonlite S-track - Carbonlite, 902 konstruktion och 28 belag, stämplas 90/28
Tidigare fanns 902 även med Air Core kärna men togs bort från och med i år.
RCS Zero - Air Core, blandning mellan 812 och 902, 28 belag och kommer utan stämpling.
Inom varje konstruktion finns det alltid större eller mindre variationer beroende på i vilken serie skidan är tillverkad och från vilket år. T. ex har 812 haft olika mycket "öppet spann" framför foten från år till år. Även kärnmaterialet påverkar spannet där Carbonlitekärnan gör skidan lite styvare. Inte hårdare slutspann men med lite mer energi i spannet.
2009-11-16
the Wax Monster
"the wax monster" växer under dagen innan det till slut hamnar i soptunnan. Den här upplagan försvann redan innan lunch. Men samtidigt blir allt fler skidor klara för vintern. På fredag bär det iväg till Montana och West Yellowstone Ski Festival. USAs säsongsöppning med 6000 aktiva, ledare och leverantörer på plats under 10 dagar med Super Tour tävlingar (samma som Skandinaviska Cupen). I morgon kommer även en sammanställning över Fischers klassiska skidor.
En testserie på 8 par för USAs utvecklingslandslag, redo för snön
2009-11-12
Andningspaus
Ibland är det läge att stanna upp, andas några gånger extra och fundera lite. Speciellt när det är solnedgång över Foothills i Boulder. Ny dag och nya insatser i morgon.
2009-11-10
Madshus 09-10
Madshus bygger sina skidor i Biri utanför Lillehammer. Norge är ett av världens dyraste länder att anställa mänsklig arbetskraft i vilket betyder att produktionen i ganska stor utsträckning är automatiserad men även att samma material används i så många modeller som möjligt. Till skillnad mot Fischer bygger de skidorna helt i syntetiska material med fördelen att reproducering blir betydligt enklare. Nackdelen är att deras kärna, som består av skum, är lite mer värmekänslig. Men med en säker hand på vallajärnet är det inga problem.
Inför säsongen 2009-10 ställde Madshus upp med tre olika skateskidor med två olika skärningar för de vanliga konsumenterna.
176 - "hardpack" med midja
166 - "regular" med midja
196 - "soft snow" utan midja.
166 och 196 byggs i samma form men där skärningen och delvis inställningar på maskinerna är skillnaden. Generellt är det vilospann, spannets aktivitet och tryckfördelning som skiljer mellan de olika modellerna. Konstruktionsnumret är tryckt på NIS plattan tillsammans med serienummer och viktangivelser.
Samtidigt som Fischer gjorde ett hål i sin spets, Rossignol tog bort ett lager material på butiksskidorna så gjorde Madshus spetsen mindre och kortare. Det diskuterades länge om det var tillåtet eller inte men till slut blev det godkänt och något som verkar fungera bra, även i lössnö.
Bland de klassiska skidorna har Madshus färre konstruktioner men där sättet som skidorna byggs på erbjuder möjligheten att skapa i princip vilken form som helst på spannet. Det gör även att det går att hitta flera olika varianter av fästzoner och spann med precis det utseendet vi vill se även fast de är byggda i samma form. Istället för att fundera över om skidor passar eller inte, kan vi leta efter skidor med hög kvalité vilket är klart viktigare. En skida med hög kvalité passar, punkt.
Inför säsongen 2009-10 ställde Madshus upp med tre olika skateskidor med två olika skärningar för de vanliga konsumenterna.
176 - "hardpack" med midja
166 - "regular" med midja
196 - "soft snow" utan midja.
166 och 196 byggs i samma form men där skärningen och delvis inställningar på maskinerna är skillnaden. Generellt är det vilospann, spannets aktivitet och tryckfördelning som skiljer mellan de olika modellerna. Konstruktionsnumret är tryckt på NIS plattan tillsammans med serienummer och viktangivelser.
186 och 196 konstruktion
166 och 196 har fina nysnö- och mjuksnöegenskaper men där det känns som om utvecklingen går mot en lägre skida med ett hårdare slutspann. Under hösten valde Madshus att släppa ytterligare en skateskida för konsumenterna, 186, som är byggd efter en liknande spannkurva som 176 men utan midja. Vi har ytterligare en skatemodell med ännu lägre vilospann och hårdare slutspann för test.Samtidigt som Fischer gjorde ett hål i sin spets, Rossignol tog bort ett lager material på butiksskidorna så gjorde Madshus spetsen mindre och kortare. Det diskuterades länge om det var tillåtet eller inte men till slut blev det godkänt och något som verkar fungera bra, även i lössnö.
Bland de klassiska skidorna har Madshus färre konstruktioner men där sättet som skidorna byggs på erbjuder möjligheten att skapa i princip vilken form som helst på spannet. Det gör även att det går att hitta flera olika varianter av fästzoner och spann med precis det utseendet vi vill se även fast de är byggda i samma form. Istället för att fundera över om skidor passar eller inte, kan vi leta efter skidor med hög kvalité vilket är klart viktigare. En skida med hög kvalité passar, punkt.
Skidbyte
De senaste dagarna har vi lagt lite extra tid på en åkare som står utanför världscup- och utvecklingslandslaget men som har OS som sitt stora mål. Hon har tidigare varit med i utvecklingslandslaget och har valt att byta skidmärke inför kommande vinter. Med pengar från egen ficka syns här hennes nya skidpark. För att kunna lära sig parken så snabbt som möjligt har de flesta skidor slipats med samma struktur, bortsett från de som t.ex är en ren våtföresskida. En struktur från utvecklingsavdelningen lät vi också vara kvar. Det kommer krävas en hel del testande så fort snön faller men förhoppningsvis kommer skidorna att kunna slipas om efter några veckor med mer specialiserade strukturer. Även om skidorna specialiseras efter hand vill vi ha en så universal och bred struktur som möjligt och som kan kompletteras med handstrukturer. Vid de flesta tävlingar optimeras skidorna med handstrukturer av olika slag. En större post om handstrukturer kommer senare.
2009-11-07
Varför blir belag grått?
Ibland blir belag grått/vitt efter en tur på snön, speciellt vid tryckzonerna. Men vad beror det egentligen på och vad kan man göra för att förhindra det?
Belag, som ofta även kallas P-Tex, består av High Performance Polyethylene (HPPE), en termoplast som under högt tryck blandas med andra plaster och additiver. Då bildas en matris som i uppförstoring ser ut som ett spindelnät. HPPE är de vita delarna och de svarta delarna är additiver som även kallas amorfa zoner. HPPE kan inte ta upp någon valla utan den valla som absorberas i belaget tas upp i de amorfa zonerna.
28-belag i uppförstoring
När ett belag blir grått kan det bero på några olika anledningar och visa sig olika skepnader:
-Anledning: belaget saknar smörjning (valla) till följd av att skidan bara har vallats med ett hårdare paraffin som inte tränger in lika djupt i belaget som ett mjukt. Delar av HPPE lossnar från belaget och lägger sig på ytan. De syns på belaget då HPPE är vitt men inte i vallan.
Åtgärd: valla några gånger med ett mjukt paraffin eller lägg skidorna i ett värmeskåp och avsluta med ett lager hårt paraffin. Även vallning med graphite kan hjälpa. Bäst är att kontinuerligt blanda lager med mjuka och hårda paraffiner för att skapa en yta som både är mättad och slitstark.
-Anledning: både HPPE och de amorfa zonerna har skadats, vanligast genom överhettning där matrisen smälter ihop. Både HPPE och additiver lägger sig på belaget men bara HPPE syns då aditiverna är svarta. Däremot när skidan sicklas syns additiverna i den vita vallan.
Åtgärd: stenslipning för att skära bort den skadade ytan och få fram fräsch P-Tex.
Det går även att se på en belagsremsa i förstoring om matrisen är sönderbränd eller inte. Det är ett bra hjälpmedel för att veta hur mycket belag som bör tas bort vid stenslipning innan en ny struktur görs.
Belagsremsa från ett vanligt Fischer 28-belag.
Det här är min förklaring till en förhållandevis vanlig fråga. Svaret bygger på egna erfarenheter och är delvis generaliserat då lösningen sällan är svart eller vit. Sen finns det säkert en ännu mer korrekt fysikalisk förklaring till det hela som en universitetsstudent i termoplaster säkert kan redogöra för.
Undersökning av belag
2009-11-05
Olika ruggbelag
Här är en samling ruggbelag från de större skidtillverkarna, färglatt värre. Från vänster till höger:
1-En av två varianter från Rossignol, tror den här finns på alla butiksruggskidor idag. 2-Den äldre varianten från Rossignol. Samma som Jörgen Aukland vann Vasaloppet på.
3-Atomic, samma belag som på Salomons ruggskidor.
4-Madshus
5-Fischer butiksrugg, samma som Kris Freeman var fyra på VM i Liberec över 15km K.
6-Fischer WC ruggbelag.
Samtidigt pågår det hela tiden en utveckling från skidtillverkarna av nya ruggbelag. Nedanför är en bild från förra vintern där vi testade olika ruggbelag från Fischer vid OS-arenan i Whistler. Ett par var vanliga butiksrugg, ett par vanliga WC rugg och resten speciella belag från utvecklingsavdelningen. Det är alltid spännande att testa saker som inte är tillgängliga för alla, inte ens på världscupen. I slutet av vintern kunde vi konstatera att långt ifrån alla belag var intressanta, några var direkt dåliga men det var två belag som fungerade klart bättre än de andra.
2009-11-04
Salomon Adaptor Plate
Något som inte verkar ha uppmärksammats så mycket i Sverige är Salomons Adaptor Plate. En platta i karbon som används för att montera klassiska pilotbindingar på skidor med NIS-plattor. Tanken är att den ska stoppa snö från att tränga in i bindning underifrån och skada fjädermekanismen. Finns både i en flashig karbonversion och i en budgetvariant i plast. Personligen tycker jag att bindningen är överarbetad och fördelarna överträffar inte nackdelarna. Det kommer antagligen en ny bindning till OS, vad det är återstår att se.
2009-11-02
Ryssland??
foto: EN Sports Management
I mars blev Natalia Matveeva avstängd för EPO-dopning. Hon är bara en i raden av Rysska skidåkare som under 2000-talet blivit avstängda efter intag av otillåtna substanser. För några dagar sen rapporterade längd.se att den unge sprintern Anton Gafarov plötsligt insjuknat med skador på hjärtmuskeln. Anledningen ska vara att han har fått fel läkemedel eller kemisk förgiftning. Dagens lärdomar och fråga:
- Blodtransfusioner kan vara farligt för din hälsa om det inte är ditt blod eller om blodpåsarna blandas ihop.- Vissa otillåtna substanser finns på den röda listan för att de kan vara farliga i förstora mängder.
- Det går att spåra blodtransfusioner även om det är ditt eget blod.
- EPO avslöjas förhållandevis enkelt om det inte är mikrodoser.
- Finns det någon ren landslagsåkare från Ryssland?
- Om du ska använda dig av otillåtna substanser för att öka din prestationsförmåga, varför göra det nu? OS är tre och en halv månad bort.
Omväxling
För några dagar sen föll det 50 cm snö i Boulder och 80 cm högre upp i bergen. Det blev vinter över en natt och skidspåren började prepareras. Men sen försvann molnen och solen kom fram igen. Med solen kom även värmen och snön smälte på några timmar. Så efter några dagar med snö och vinter är vi tillbaka i shorts och t-shirt, som under eftermiddagens rullskidtur i South Boulder. Tror aldrig jag har tränat i shorts och t-shirt tidigare i november, fränt!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)