RSS-feed

2009-10-13

Ruggskidor/Zero-ski


Slipmaskinerna går för fullt och idag passade vi på att slipa några ruggskidor. Alla större skidtillverkare har idag ruggskidor (zero-, micro- rubbskidor), tillverkade och tänkta för nysnö kring noll där ett speciellt ruggbelag används under fästzonen. Ruggskidorna började bli mer uppmärksammade av allmänheten och butiker efter bröderna Auklands dubbelseger i Vasaloppet 2008. För andra året i rad bjöd Vasaloppet på svåra vallningsförhållanden, bröderna Aukland testade skidor fram till 10 minuter innan start, gjorde en chansning och valde rätt. På ruggade skidor lämnade de resten av startfället och en stakande Jerry Ahrlin bakom sig.
 
Jörgen Aukland med vinnarskidorna -08

Nils Marius, Sportchef Team-Xtra med Anders skidor -08
Skidtillverkarna använder sig av olika belag i fäszonen och som vallare finns det en mängd olika sätt att "rugga" skidorna. Dock är det ett väldigt viktigt verktyg att kunna hantera på tävlingsnivå. Vid VM i Liberec förra vintern åkte de sju första herrarna under 15km loppet på ruggskidor, åtta var Johan Olsson Sverige.


Butiksproducerade ruggskidor

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Har du något tips på hur man ruggar dessa skidor på bästa sätt? Med sandpapper eller med något annat verktyg. Raka drag, fiskben etc?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym!
    Tyvär kan jag inte kommentera det innan OS är avklarat. Eventuellt efter vintern.

    SvaraRadera