RSS-feed

2010-11-29

180 grader

Har nyligen fått mitt specialjärn från Star på 180 grader. 170 räcker till det mesta men ibland är det bra med lite extra kräm. Jag är nöjd.

8 kommentarer:

  1. Eff, mine only goes to 160C! It's still brand new - how do I switch it for the 180C edition?

    SvaraRadera
  2. 180C is a race special iron. The new once in Europe goes to 170 and I think they still only have the 170 in the US. The BNS Star Irons from the Olympics are all 180, if they still have any left. If not you can just go to the Star factory in Italy and they will connect some cables and do a fancy update of yours.

    SvaraRadera
  3. Oh, so it's easy then... I just have to take mine to Italy. No big deal :)

    SvaraRadera
  4. Yeah, or have Zach trade yours for a 180. But I guess that's not going to happen:)

    SvaraRadera
  5. Hej, jag har en rak fråga och en frågeställning:

    Vet du vilken struktur man kan förvänta sig från Atomic? Väntar på ett par kallföresskidor och ett par klisterskidor från fabrik.

    Jag har fått uppfattningen att struktur har större betydelse än glidvallning vilket gör att jag som (Vasalopps-)motionär föredrar att endast stålsickla skidorna och avstå från paraffin. Men hur pass bra funkar egentligen mina linjära strukturer som jag får med sickeln kontra slipade strukturer? Jag anpassar givetvis djupet på min struktur utifrån i första hand temperatur.

    Jag har hört att vissa kombinerar stenslip med "polersickling" och borstning, vad tror du om det?

    SvaraRadera
  6. Hej,
    Har dålig koll på vilka strukturer Atomic gör på sina butiksskidor. På tävlingsskidorna har de ca 10 olika strukturer så svårt att veta vilka som kommer på dina skidor.

    Det skiljer från dag till idag. I vissa fören har strukturen mindre betydelse och vallningen mer men oftast har båda stor inverkan. Sen kan du i princip aldrig göra ett skidpar med för dagen fel struktur till en vinnare med en klockren vallning. På samma sätt kommer en skida med för dagen rätt struktur inte vara snabbast om den inte vallas rätt. Det finns alltid åkare som träffar rätt med både struktur och vallning i en tävling.

    Beroende på vad du menar med linjära strukturer från sickling. Men jag har aldrig varit med om att stålsickling är snabbare än en tävlingsvallning.

    Vad menar du med polersickling?

    SvaraRadera
  7. Hej,

    med polersickling menar jag att dra några gånger med typ Primaterias polersickel för att bara snygga till topparna på belaget. Borstning för att avlägsna microhår.

    Då ett par paraffinerade skidor tar upp mer smuts än ett par stålsicklade skidor så bör det för "normala" åkare ibland (ofta?) tom vara fördelaktigt att avstå från paraffin på långlopp.

    Har fått mina Atomic, båda paren helt utan nollspann, känns som att de passar för en åkare som är 10-15 kg lättare än mig. Finns det någon chans att åtminstone kallföresskidan kan funka utan nollspann? Pölder skriver om att man skickat ut mycket felmärkta skidor, är det något som du hört något om?

    SvaraRadera
  8. Hej,

    Om slipstrukturen inte är genomförd med ett perfekt slutresultat, utan den t.ex är lagd lite för hård eller att man inte har varit tillräckligt noggrann i förarbetet kan det absolut ha bra effekt att dra lätt med en stålsickel. Men om slipstrukturen är lagd på ett noggrant och bra sätt ser jag ingen anledning att använda en stålsickel.

    Vid tester som jag har varit med och gjort tog stålsicklade skidor upp mer smuts än vallade skidor och försämrade sig mer över tid. Så jag fortsätter att valla skidor även för långlopp.

    Det verkar som om Atomics skidor den här vintern är byggda lite annorlunda än tidigare. Mjukare slutspann men högre i början. Du kan t.om åka klister på ett par skidor med mjukt slutspann om dom är tillräckligt höga från början. Omöjligt att säga om dina skidor är tillräckliga för dig.

    Har inte hört något alls om felmärka skidor mer än något jag läste i Pölders blogg. För de skidor jag har sett stämmer märkningarna bra men givetvis avgör inte fabriksmärkningen av kilo/spannhöjd osv om skidan är bra eller inte, eller hur den ska användas på bästa sätt.

    Kör hårt och lycka till.

    SvaraRadera