RSS-feed

2011-03-23

Birkebeinerrennet

foto: Team Exspirit
Vilken fantastisk upplevelse det blev! Även om Vasaloppet är längre och äldre är Birken större och har en banprofil som får Vasaloppet att verkar som en konstant utförsbacke. Publiken är utspridd längs hela spåret och håller bästa "heja-Norge" klass, trots att större delen av banan INTE går att nå med bil. 
 foto: Team Exspirit
På grund av sjukdomar i laget anlände Team Exsprit under fredagen med ett mindre gäng än vanligt. Jenny, Susanne, Mathias och Oskar fick själva försvara teamet längs den 54 km långa banan. 18 km av de 21 första är uppför och med ytterligare ett fjäll att klättra upp för mot Sjusjöen måste även elitåkarna åka med fäste hela vägen. Det ställer andra krav på vallningen än t.ex Vasaloppet där elitåkarna kan staka hela vägen till Mora. Men samtidigt måste glidet vara på topp när de sista 14 km är mycket utför och stakning.
Teamet bodde vid starten i Rena och under fredagen genomfördes tester av tävlingsskidor med åkarna. Det var ett ymnigt snöfall som under dagen gav upp mot 15 cm nysnö. Med väderprognoser om upphörande snöfall och rejält mycket kallare fick vi vänta in i det sista med att testa glid. Paraffin valdes på rutin och pulver testade efter att snöfallet hade upphört, pistmaskinen hade jobbat klart och temperaturen hade börjat falla. Vilket blev nån gång efter 22.00. Fäste och tävlingsskidor testade vi 05.00 och med 45 min kvar till start kunde de tävlande göra sluttesten på ett tävlingspar var nere vid start.
 Fredrik Persson justerar fästet strax innan start - foto: Team Exspirit
Starten gick 08.00 och de första 9 km följer spåret en bilväg upp till Skramstadsaetra. Sen blir det fjäll, fjäll och åter fjäll innan spåret kommer fram till Sjusjöen, 32 km senare. För att serva åkarna åkte Piere och jag skidor ut med dricka och extrastavar. Jag stod vid 16 km och efter att sista teamåkare hade passerat fick jag åka 25 km under pågående tävling fram till Sjusjöen. Vilken fantastisk upplevelse med livemusik i drickakontrollerna, fantastiskt väder och massvis med folk som hejade längs spåret.
Mer text under bilderna.
 På väg ut med dricka och extrastavar. I bakgrunden syns första toppen efter 13 km åkning, Dölfjellet
Piere på väg mot sin station vid 25 km. 
I tävlingen var Jenny stark mot slutet och kunde vinna spurten om 2a platsen. Susanne hade en tyngre dag och slutade femma. I herrklassen låg Mathias med bra långt in i tävlingen men tappade tätklungan i sista tunga stigningen och slutade 11a. Oskar åkte in på en 15e plats efter att ha vunnit en stor klungspurt. Skidorna fungerade riktigt bra där samtliga åkare hade bra glid och fäste hela vägen in till Lillehammer, kul! 
Nästa uppdrag med Team Exspirit blir om två helger när Ski Classics ska avgöras med Norefjellsrennet.
Mycket uppför till Midtfjellet - foto: Team Exspirit
Fler vackra bilder från tävlingen hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar