RSS-feed

2011-03-08

Seger i Vasaloppet!

Jenny Hansson mot mål som segrare i Vasaloppet - foto: Team Exspirit
En extremt fullmatad Vasaloppshelg med Team Exspirit är över. I damklassen blev det dubbelseger genom Jenny Hansson och Susanne Nyström och i herrklassen slutade Rickard Andreasson på en femteplats. Stort grattis! 
Jag anlände till Sälen på torsdag kväll och började kolla läget under fredagen. Det mesta var väldigt lugnt med tanke på att världens största skidtävling var två dagar bort. På fredagskvällen var hela teamet med åkare, vallare och några ledare samlade i Sälen och under lördagen drog vi igång ordentligt med tester. Vi testade glid, fäste och tävlingsskidor i Mångsbodarna, Risbergsbacken, Eldris och en snabbis vid Lövnäsvägen under dagen. Åkarna var med och testade sitt eget material i Mångsbodarna men där vallare och testpiloter skötte urvalet på de andra platserna.

Skidtester i Mångsbodarna.
Vasaloppet ställer speciella krav på materialet när det är så långt som 9 mil och när start och mål inte är på samma ställe. Det går inte att valla optimalt glid och fäste längs hela banan utan det blir en avvägning. Samtidigt som tjejerna vill ha lite fäste kvar på slutet räcker det för många killar om de tar sig upp för första backen.

Susanne och Rickard testar potentiella tävlingsskidor.
Tävlingsskidor vallades till långt in på lördagsnatten och 03.00 var Thobias Fredriksson och jag på plats i Mångsbodarna för test av fästvalla. Vi testade även vid Völlsjön och stämde av vädret längs flera platser ner mot Mora. Citat under småtimmarna: 
-Dom måste väl kunna vara lite hårdare med repen så vi kan starta 10 i alla fall...
Emelie Öhrstig var testpilot åt tjejerna.
Vi hade både riktigt bra skidor och klart sämre skidor, mer om det i en senare uppdatering. Men riktigt kul att Jenny äntligen fick vinna och att Susanne säkrade en dubbelseger. Rickard gjorde åter igen ett mycket bra Vasalopp där han var nära att ansluta till tätgruppen mellan Hökberg och Eldris men fick nöja sig med en femteplats. Övriga team placeringar blev Oskar Svärd 7, Mathias Fredriksson 18 och Björn Lind 45. Nästa tävling med Team Exspirit blir Birkebeinerrennet mellan Rena och Lillehammer om knappt två veckor.

-Om du hinner kan du väl ta ett extra träningspass i Östersund för vi tänkte att du skulle få ta vägen över fjället och langa dricka...
Björn Lind diskuterar skidval med Ulf Persson.
Jenny Hansson, segrare i både tjejvasan och vasaloppet 2011.
Jag fick också vara med på en bild.
Fler bilder på Team Exspirits hemsida.

2 kommentarer: