RSS-feed

2011-06-24

Besök hos Madshus 2011


Jag hade även i år möjligheten att följa med Zach till Madshusfabriken i Biri utanför Lillehammer. Det passade bra in med resten av mina sommarplaner och efter att i flera år arbetat väldigt tight med Zach är det alltid kul att träffas igen. Visst finns det affärer med bättre utbud av skidor än andra men inget är i närheten av en fabrik. Fler skidor än du kan räkna till och en fråga angående konstruktioner, material eller uppbyggnad får ett tillfredsställande svar och inget "säljsnack". 
Madshus modeller för 2011/12 ser i stort lika ut som tidigare. 102 och 103 på klassiskt samt 116, 118 och 119 på skate.

Värt att notera klassiskt:
Förra vintern fanns det två varianter av 103 i omlopp, till nästa är bara den nyare kvar. Skidan kallas wet men plockar du en lägre variant fungerar den även bra för burkvalla. 102 är kvar som tidigare med endast små justeringar.
Värt att notera skate:
118 - hard pack, Madshus mest universala skida och används klart mest på racing.
119 - soft condtions, passar utmärkt för mycket mer än vårskidåkning.
116 - regular, passar en motionär som vill ha en stadig och glatt skida men ses väldigt sällan på racing.
Zach sammanfattar samtliga modeller på sin hemsida och det är en läsning jag rekommenderar.
Vi plockade skidor åt bland annat Madshusåkare i USA och jag hann med att gå igenom skidor för Susanne och Rikard i Team Exspirit. I stort såg samtliga produktioner riktigt bra ut och det känns som om Madshus hittar mer och mer rätt för varje år. Traditionsenligt blev det en tur genom fabriken där kameran för det mesta fick stanna i fickan.

Belag kommer på rullar och vart tredje, fjärde år gör Madshus ett större test av nya belag. I början av vintern var ca 20 olika belag kvar och idag några stycken.
Ett av de första stegen i produktionen; fräsning av 3D profilen i kärnan.
Samtliga produktioner mäts inne i kontrollrummet och extra bra skidor kommer tillbaka för kontrollmätning. Här Jörgen Brinks vinnarskidor från Vasaloppet 2010 OCH 2011.
Att plocka skidor tar tid. Framför allt tar det tid att sätta sig in i hur aktuella produktioner ser ut, vad har ändrats sen tidigare och vilka skidor vi är ute efter. Madshus killarna vet vad som skiljer de olika produktioner åt och de kan enkelt leta sig fram bland högarna av skidor. För oss betyder det sortera skidor efter serier och sen titta närmare på minst 20-30 par i varje serie. 
Zach går igenom en serie av 118 skate - 190 cm.
Ytterligare ett par av 118 skate - 185 cm.
Vi hann även med några riktigt fina löpturer runt Lillehammers OS-banor från -94. Förra sommaren beskrev Thomas Alsgaard 10 km klassiskt banan som världens tuffaste och jag säger inte emot. Stort tack till Madshus för besöket och nästa uppdatering kommer från Hornsjö eller Sognefjell, trevlig midsommar!

6 kommentarer:

  1. Skoj läsning Erik! 102 på klassik är "cold" skidan alltså?

    Att skidor kommer tillbaks för att prov testat, vad menar du med det? Försöker man att återskapa spann på skidor man vet har gått bra tidigare eller vad använder de informationen till? Vet du?

    SvaraRadera
  2. Ja, 102 benämns som cold.

    Inga skidor blir exakt lika även om skidorna är tillverkade direkt efter varandra. När ett visst par sen visar sig gå extra bra vill man försöka hitta vilka egenskaper som gör just den skidan lite bättre än alla andra. Skidan mäts på massvis med olika sätt i en maskin där tryckkurvor osv genereras.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vilka längder kör världseliten på? Fischer har ju 177, 182, 187 och 192 på skate. Vilken av de längderna används mest på herr- respektive damsidan?

    /JOhan

    SvaraRadera
  4. Det här är de vanligaste längderna, givetvis med undantag.
    Fischer skate herrar: 192
    Fischer skate damer: 182, 187
    Fischer klassiskt herrar: 202, 207
    Fischer klassiskt damer: 192, 197
    Madshus skate herrar: 190, 195
    Madshus skate damer: 180, 185
    Madshus klassiskt herrar: 205, 210
    Madshus klassiskt damer: 195, 200

    SvaraRadera