RSS-feed

2011-02-09

JVM och U23 - Otepää

Emma Wikén
Direkt efter Dolomitenlauf gick resan vidare med flyg till Tallin och minibuss till Otepää. Efter några timmars sömn drog testandet igång inför juniorernas första tävling två dagar senare. Paraffiner, pulver, toppningar, handstrukturer, fäste och tävlingsskidor testades igenom med de aktiva. Vi hade en servicestab på fyra vallare, två testpiloter, fyra ledare, två kockar, en läkare och några till. Det var minst sagt full fart hela dagarna för att hinna med allt.

 Delar av skidfodralen till 20 aktiva.
Pjäxor och lite allmän utrustning för två testpiloter.
Höjdpunkten resultatmässigt var Jennie Öbergs bronsmedalj i sprinten och Fredrik Jonssons femteplats i dubbeljakten, båda i U23 klassen. Men det var fler som åkte bra, Sofia Henriksson fick med sig en 25e och 29e plats i distansloppen som förstaårsjunior och tjejerna blev fyra, 22s från medalj i juniorstafetten. Även sprinttjejerna åkte bra i juniorklassen där det var stor chans på två i final om de hade undvikit krascher och stängningar. Final skulle det också ha blivit för Calle Halfvarsson i U23 sprinten men som oförståeligt diskades för ett skateskär. 

Jennie trea i damernas U23-sprint, grattis!
Över lag var resultaten sämre i år än tidigare men det är heller ingen större förvåning. Vi vet sen tidigare att flera U23 åkare är på gång strax under landslaget men att vi ligger efter andra nationer som t.ex Norge, Finland, Ryssland och Tyskland bland juniorerna. Under sex tävlingsdagar gjorde vi en miss med skidorna, juniorernas dubbeljakt och då framför allt på herrsidan. Annars hade vi lika bra eller bättre skidor än resten av fältet. Tyvärr verkar media ha fått för sig något annat. Största utvecklingspotentialen generellt i materialet är grundkvalitén på skidorna som måste höjas, framför allt bland juniorerna. Men även åkarnas egen koll på sitt material. Sen behöver inte favoritparet som brukar gå bra i Sverige, gå bäst i Estland. Slutligen en stor eloge till samtliga ledare och vallare som gjorde allt för att våra åkare skulle ha de bästa förutsättningarna att prestera på topp.
Jag snart redo för ytterligare ett vallatest.
 Junioransvarig Byström gör sig i ordning för tävling.
 Reservstavar och sportdryck.
Jag är ute och hejar under en av tävlingarna.
 Jeppe och Selin försöker få ordning på radiokommunikationen.
 Peter Jönsson, min radarpartner som testpilot både i Otepää och Sollefteå SK.
Selin förbereder dricka under killarnas U23 dubbeljakt.

2 kommentarer:

  1. Är det något nytt förutom designen (typ ny konstruktion) på dom nya Fischer skidorna som kommer nu till VM i Oslo

    SvaraRadera
  2. Spetsen är lite annorlunda på klassiska och det finns två hack till på NIS-plattan, annars ska allt vara som vanligt. Dom användes en del under världscupen i Otepää.

    SvaraRadera