RSS-feed

2009-11-23

Kick wax test: Kallblänk och snöblänk


Under förmiddagen genomfördes ett första fästvallatest inför onsdagens sprintkval. West Yellowstone bjöd på en klar morgon med -5 grader och fasta nydragna spår. Det blev fort blankt i spåret när folk började åka (kallblänk) och efter ett tag kom även snöfallet. En konstant ström av åkare gjorde att spåren fortsatte att bli blanka (snöblänk) och många såg ut att ha problem med fästet. Fyra par testskidor vallades upp i olika kombinationer och en hög vallaburkar fick följa med ut på spåret. 2.30h och 14 vallakombinationer senare var jag klar. Vallorna plockades bort en efter en där vinnaren i ett par gick vidare till nästa omgång, om inte båda kändes tillräckligt intressanta för att få fortsätta. Alla vallor hade mer eller mindre fäste, den stora skillnaden var i åkhastighet uppför. Då det fortfarande är flera dagar kvar till tävlingen fick det här räcka som ett första test. De bästa vallorna får följa med ut igen nästa gång samtidigt som jag kompleterar med några till.
Viktigt att komma ihåg är att bara för att det är -5 grader och nysnö så blir inte resultatet det samma varje gång. Snön skiljer från plats till plats och beroende på hur vädret har varit tidigare. Vallor som idag rankades långt ner har vid liknande förhållanden varit med i en tävlingsvallning på annan plats.

Utslagna i första omgången:
Swix VR45
Star Violet
Holmenkol Violet

Utslagna i andra omgången:
ZEMix 50/50 (test valla)
ZEMix M3R (test valla)
Skigo Racing -2/-15

Utslagna i tredje omgången:
Vauhti K12
ZEMix M3RS (test valla)

Återstående med ranking:
1 - Guruwax Violet
2 - ZEMix T30 (test valla)
3 - Rode Super Blue och Weiss (lika fäste och känsla)

morgon i West Yellowstone
 

snöfall

4 kommentarer:

  1. Jättebra blogg! Några frågor - hur tycker du att en bra skateskida ska vara - mer platt känsla mot snön eller med en rejäl svikt och stort spann? Eller funkar båda bra men i olika fören?

    Undrar också om man måste man slipa nya skidor eller kan dom gå bra som tävlingsskidor ändå?

    SvaraRadera
  2. Här finns ett lite längre svar:
    http://addtheinches.blogspot.com/2009/12/fragor-och-svar.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena. När jag läser om Rode och Guruwax står det att båda är lämpade för nysnö. Men i ditt test verkar det vara hårda spår med lite glatt yta. Är det så att Rode och Guruvax lämpar sig bra även för gammalsnö och blandsnö? Vet att det är grymt svårt att säga, är ju som du avslutar, att på en annan plats kan det var helt andra vallor som gäller.

      /Erik

      Radera
    2. Hej,
      Det var hårda spår till en början men bara nysnö. Det var inte pistat tillräckligt djupt för att dra upp den omformade snön under.
      Jag gillar både Guruwax och Rode i nysnö men inget märke fungerar överallt.
      Mvh Erik

      Radera