RSS-feed

2009-12-03

Stor uppdatering och sammanfattning från West


En intensiv vecka i West Yellowstone är över där mycket har hänt sen den senaste uppdateringen. Vädret och förhållandena har varit intressanta. Kalla nätter mest hela tiden men även om solen värmer ordentligt och vi nästan gick i t-shirt under eftermiddagarna reagerade snön olika dag från dag. Ibland höll den sig kall hela dagen och ibland värmdes den upp FORT. Med snabbt växlande väderförhållanden, speciellt under en tävlingsdag gäller det att vara aktiv och beredd på förändringar. Det som fungerar för stunden kan sätta en åkare utan chans i tävlingen 30min - 1h senare.
Vi genomförde totalt fyra fästvalla tester, två under tävling och två inför. Vår insats var mycket stabil där vi aktivt kunde anpassa efter dagens gång. Ca 30 olika fästvallor testades, drygt 20 vanliga från butik och resten egna blandningar. I slutändan var vi nere på ca 7 som täckte hela dagen och vi tävlade på både standardvallor och egna blandningar (ZEMix). Minst fem av våra egna blandningar känns intressanta att fortsätta jobba med.

dags att förbereda ett fästvallatest
Vi genomförde också ett helt gäng tester av parrafiner, pulver och toppningar. Den här veckan var de flesta pulver likvärdiga, ibland sämre än parrafiner men där de flesta toppningar förbättrade samtliga pulver! Ofta går det att hitta stora förbättringar i de sista testerna med toppningar och handstrukturer. Aktiva testpiloter och vallare den sista halvtimmen innan start är direkt avgörande för en lyckad tävlingsvallning.
  

pulvertest
 

ett gäng pulver, klossar och fluider
 

test för bästa känsla nära start, alltid hur vi tester toppningar men även en viktig faktor för samtliga vallningar
Kul att se var klubbar som jobbade hårt med sina aktiva med att sortera ut nya skidor och analysera äldre par. Flera åkare har kring 20 par innan första snön men är nere på drygt 10 efter en veckas testande.


APU, Alaska Pacific University,  är ett av de mest aktiva lagen i USA och slår enligt mig samtliga klubbar i Sverige
Vår mobila verkstad som byggdes upp i ett garage var en perfekt bas. 340 par skidor slipades samt allt annat testande, klockrent! 

innan verkstan byggdes upp, allt transporterades med en minilastbil och en minibuss.
 

verkstan i full aktivitet med slipmaskin, vallabänkar och värmeskåp
 

Zach går över skidor med Noah Hoffman. Båda Noah och Leif Zimmerman (bilden nedanför) hjälpte vi lite extra inför de första tävlingarna och båda gjorde fina resultat, på nya skidor.
 

Leif Zimmerman in action
I skrivandets stund är jag redan på plats i Kanda och har gjort säsongens första tur i Callaghan Valley. I morgon fortsätter testandet inför OS, ett projekt som nu är inne på sin tredje säsong. Fler uppdateringar kommer snart!  

sena kvällar

packning av minibussen för hemfärd - ibland gäller det ha marginalerna på sin sida


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar